Forum Forum Ferajny Strona Główna Forum Ferajny
Forum Świstaków
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pomysł na... Wielki Post
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Ferajny Strona Główna -> Inne :D
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mierzeja




Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 675
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz

PostWysłany: Pią 9:11, 06 Mar 2009    Temat postu:

ZIEMNIACZANE PLACUSZKI

trudność: łatwe

Składniki
800g sypkich ziemniaków
125g mąki
100ml śmietany
6 jajek
2 łyżki plus łyżeczka masła
1 łyżka soli morskiej
sól i pieprz

Przygotowanie
W dużym garnku ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedź na durszlaku i obierz. Następnie gorące ziemniaki przetrzyj przez praskę lub utłucz. Dzięki temu, że ziemniaki są gorące, puree wyjdzie gładkie. Dodaj 2 jajka i śmietanę, dopraw do smaku solą i pieprzem i wymieszaj drewnianą łyżką. Masę wstaw do lodówki na godzinę. Rozgrzej piekarnik do 210°C. Wysmaruj blachę masłem. Uformuj 4 placuszki puree ziemniaczanego i wstaw je do piekarnika na 20 minut. Na patelni roztop masło i dodaj do niego cztery szczypty soli. Rozbij jajka na 4 oddzielne spodeczki i polej odrobiną stopionego masła. Następnie zsuń jajka na patelnię i smaż przez 3 minuty. Przygotuj talerze, wyjmij placuszki z piekarnika i połóż po jednym na talerzu. Na wierzchu połóż jajka. Odczekaj chwilę, aby danie trochę przestygło i podawaj.

SEKRET: Trzeba zrobić puree z ziemniaków, póki są gorące. Dzięki temu puree będzie gładkie

SEKRET: Dodajemy sól do masła na patelni, a nie do jajek


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mierzeja




Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 675
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz

PostWysłany: Pią 9:11, 06 Mar 2009    Temat postu:

ZIOŁOWE RACUCHY ANTONIEGO WORRALLA THOMPSONA

trudność: łatwe


Ciasto na racuchy
100 g świeżego szpinaku
1 łyżka świeżego majeranku
pęczek natki pietruszki
100 g rukoli
pęczek bazylii
garść bułki tartej
garść drobno tartego parmezanu
2 garście tartej mozzarelli
1 czerwona cebula
1/2 pęczka drobno posiekanego szczypiorku
szczypta posiekanej suszonej papryczki chilli
ewentualnie kwiaty cebuli
1 jajko
olej roślinny
masło

Sos jogurtowy
500 g gęstego pełnotłustego jogurtu
garść mięty
2 małe ząbki czosnku
garść posiekanych suszonych moreli
sól i pieprz


Przygotowanie
Posiekane zioła zmieszać w misce z pozostałymi składnikami i wstawić na 30 minut do lodówki.
Wymieszać składniki sosu jogurtowego. Smażyć niewielkie racuchy na mieszaninie oleju z masłem i odkładać na kawałek papierowego ręcznika, żeby wsiąkł w niego nadmiar tłuszczu. Podawać racuchy z łyżką sosu jogurtowego.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mierzeja




Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 675
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz

PostWysłany: Pią 9:12, 06 Mar 2009    Temat postu:

Coś dziwnego:


ZUPA BRZADOWA

trudność: łatwe



Składniki
1 puszka czerwonej fasoli
2 marchewki
25 g suszonych grzybów
1 szklanka mrożonych wiśni
25 dag suszonych owoców
garść suszonej żurawiny - może być z aromatem pomarańczy
2 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
1 łyżka octu jabłkowego
szczypta pieprzu
1 opakowanie śmietany
1 łyżka mąki
2,5 litra wody


Przygotowanie
Pokrojoną w talarki marchewkę wrzucamy do wody, solimy i gotujemy ok. 15 minut, następnie dorzucamy namoczone grzyby i suszone owoce, wiśnie i żurawinę. Po ok 20 minutach wrzucamy fasolkę z puszki. Doprawiamy cukrem i octem jabłkowym. Możemy również zabielić śmietaną wymieszaną z mąką lub jogurtem. Możemy po wierzchu posypać borowikami mielonymi z solą.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Andromeda Mirtle




Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: z Rembertowa

PostWysłany: Pią 9:59, 06 Mar 2009    Temat postu:

Łał, to wygląda jak "101 eliksirów na każdą okazję i nie tylko" Wink
Standardowy problem polega na tym, że te przepisy są proste, ale trudniej jest zdobyć te wszystkie składniki osobie, która części z nich nigdy w życiu nie widziała, nie jadła i nie wie, skąd je wziąć i jak wyglądają.
Ale poza tym bardzo ciekawe. Może część wypróbuję.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Ferajny Strona Główna -> Inne :D Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
Strona 4 z 4

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin