Forum Forum Ferajny Strona Główna Forum Ferajny
Forum Świstaków
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pomysł na... Wielki Post
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Ferajny Strona Główna -> Inne :D
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mierzeja




Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 675
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz

PostWysłany: Pią 8:52, 06 Mar 2009    Temat postu:

JAMAJSKI TOST Z ANANASEM

trudność: łatwe


Składniki
chleb tostowy
ananas z puszki
szczypta korzennej mieszanki „pudding spice”- to tradycyjna angielska mieszanka do deserów, w zasadzie odpowiednik naszej mieszanki piernikowej (którą można ją zastąpić). Zawiera zwykle: cynamon, gałkę muszkatołową, zmielone ziele angielskie. W jej skład mogą wchodzić także: goździki, imbir w proszku, kolendra w proszku, mielony kminek i odrobina pieprzu lub pieprzu kajeńskiego.
łyżeczka cukru
masło do posmarowania
2-3 jajka
2 łyżki śmietany
odrobina rumu
masło do smażenia
cukier (najlepiej trzcinowy) do posypania

Przygotowanie
Kromki chleba posmarować starannie masłem („uszczelnić”, tak, aby ananas nie rozmiękczył chleba). Ananas rozgnieść w puszce widelcem, odsączyć, wymieszać z cukrem i mieszanką korzenną. W miseczce roztrzepać jajka ze śmietaną i odrobiną rumu. Na kromkę posmarowaną masłem nałożyć na środek łyżkę rozgniecionego ananasa, przyłożyć górną kromką i zlepić kromki, dociskając brzegi. Zanurzać ananasowe kanapki w jajku, roztrzepanym ze śmietaną i rumem. Smażyć na rozgrzanym maśle z obu stron na złoto. Podawać posypane cukrem i mieszanką korzenną lub cynamonem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mierzeja




Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 675
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz

PostWysłany: Pią 8:53, 06 Mar 2009    Temat postu:

JAJKA W SOSIE SOJOWYM

trudność: łatwe

Składniki
6 wiejskich jajek
1 filiżanka jasnego sosu sojowego (250 ml)
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 filiżanka wody (250 ml)
½ filiżanki brązowego cukru
10 plasterków imbiru

Przygotowanie
Włożyć jajka do rondelka z gotująca się wodą, gotować około 6 minut. Wyjąć jajka łyżką cedzakową i opłukać zimną bieżącą wodą. Obrać ze skorupek. Do małego rondelka z grubym dnem wlać oba rodzaje sosu sojowego , wodę, dodać cukier i imbir, zagotować. Zmniejszyć płomień, włożyć jajka i gotować na wolnym ogniu, przykryte szczelnie papierem do pieczenia przez godzinę, od czasu do czasu przewracając jajka. Zdjąć jajka z płyty, odstawić na pół godziny, od czasu do czasu obracać jajka. Wyjąć jajka z rondelka, zostawić łyżkę płynu, w którym się gotowały. Przed podaniem przekroić jajka wzdłuż na pół, ułożyć na półmisku. Polać płynem, w którym się gotowały.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mierzeja




Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 675
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz

PostWysłany: Pią 9:00, 06 Mar 2009    Temat postu:

KREM Z ZIELONEGO GROSZKU I SZPINAKU

ilość osób: 3
trudność: łatwe



Wartość kaloryczna jednej porcji dania: energia- 267,7kcal, białko- 33,4g, tłuszcz- 40,8g, węglowodany- 75,6g

Składniki
250 g groszku mrożonego
200 g świeżego szpinaku
0,5 l bulionu warzywnego
sok z połówki cytryny
kilka listków świeżej mięty
1 ziemniak
1 jajko
100 ml mleka
80 g mąki kukurydzianej
sól, pieprz do smaku
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
100 ml śmietanki UHT 36%

Naleśniki proporcje dla 6 osób
1 jajko
100 ml mleka 0,5%
80 g mąki kukurydzianej
sól, pieprz do smaku
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek


Przygotowanie
W bulionie ugotować pokrojonego w kostkę ziemniaka. Gdy będzie miękki dodać groszek,
szpinak, sok z cytryny, miętę, sól i pieprz. Ponownie zagotować, zmiksować i przetrzeć. W misce zrobić ciasto naleśnikowe: wymieszać jajko, mleko, oliwę i mąkę kukurydzianą aż powstanie ciasto. Doprawić solą i usmażyć klasyczne naleśniki, które następnie należy pokroić w długie „makaronowe” paski. Wlać zupę do głębokiego talerza, dodać makaron. Udekorować łyżką ubitej śmietany i świeżą miętą.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mierzeja




Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 675
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz

PostWysłany: Pią 9:01, 06 Mar 2009    Temat postu:

KUSKUS Z WARZYWAMI CEBULOWYMI

ilość osób: 6
trudność: łatwe

Składniki
1 szklanka kuskusu
2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
2 łyżki oliwy
1 szklanka drobno pokrojonego i umytego pora (tylko biała i jasnozielona część)
½ szklanki cebuli cukrówki
4 łyżki posiekanego szczypiorku
sól i pieprz

Przygotowanie
Zalej kuskus 1 szklanką wrzątku, wymieszaj ze skórką cytrynową, przykryj i odstaw na 10 min. Spulchnij kuskus widelcem, żeby był sypki. Rozgrzej na patelni 1 łyżkę oliwy i podsmaż pora na małym ogniu przez 5 min, aż zmięknie. Zdejmij pora z patelni, wlej drugą łyżkę oliwy i podsmaż cebulę, aż się lekko zrumieni (ok. 15 min). Zmieszaj ostudzonego pora i cebulę z kuskusem, dodaj szczypiorek, dopraw do smaku i wstaw do lodówki przed podaniem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mierzeja




Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 675
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz

PostWysłany: Pią 9:01, 06 Mar 2009    Temat postu:

MAKARON Z SEREM I PORAMI

ilość osób: 6
trudność: łatwe


Makaron z serem i porami
500 g makaronu penne
2 łyżki stołowe (30 ml) niesolonego masła
1 łyżka stołowa (15 ml) masła
1 łyżka stołowa (15 ml) oliwy z oliwek
3 pory, pokrojone w cienkie plasterki
½ szklanki (125 ml) pokruszonego sera Gorgonzola
¼ szklanki (60 ml) tartego sera Asiago
1 łyżka stołowa (15 ml) posiekanego tymianku
1 łyżka stołowa (15 ml) posiekanego oregano
1 łyżka stołowa (15 ml) posiekanej natki
gruboziarnista sól i świeżo mielony pieprz
sos beszamelowy

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. W dużym garnku osolonego wrzątku ugotować makaron al dente, odcedzić i odstawić. Na patelni roztopić 2 łyżki stołowe (30 ml) masła, dodać oliwę i udusić pory do miękkości. W misce połączyć uduszone pory z sosem beszamelowym, serami Gorgonzola i Asiago, tymiankiem, oregano oraz pietruszką. Wymieszać makaron z sosem, doprawić do smaku.
Tortownicę posmarować łyżką masła, napełnić makaronem z sosem. Zapiekać 40 min. Odczekać 10 minut przed wyjęciem z formy.


Sos beszamelowy
¼ szklanki (60 ml) niesolonego masła
1 zmiażdżony ząbek czosnku
¼ szklanki (60 ml) mąki
3 szklanki (750 ml) mleka
¼ szklanki (60 ml) tartego parmezanu
¼ łyżeczki (1 ml) gruboziarnistej soli
szczypta świeżo tartej gałki muszkatołowej

Przygotowanie
W rondlu z grubym dnem roztopić masło, przez 2 minuty smażyć czosnek, pilnując, żeby się nie zrumienił. Czosnek wyrzucić. Zmniejszyć ogień, wsypać mąkę i zrobić zasmażkę. Gotować 4 minuty, mieszając, żeby się nie przypaliła. Doprowadzić mleko prawie do wrzenia. Wlać 1 szklankę (250 ml) do zasmażki, ubijając, aż sos zgęstnieje. Małymi porcjami dodawać resztę mleka, ubijając, by nie było grudek. Gotować sos na małym ogniu 8 minut, mieszając, by nie przypalił się od dna.
Zestawić z ognia, dodać parmezan, sól i gałkę muszkatołową.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mierzeja




Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 675
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz

PostWysłany: Pią 9:01, 06 Mar 2009    Temat postu:

MAKARON Z SOSEM PAPRYKOWYM

(PASTA AI PEPERONI)

ilość osób: 4
czas przygotowania: 40 minut

Składniki:
350g krótkiego makaronu (motylki)
1/2 zielonej papryki
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
100ml oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 gałązka rozmarynu
szczypta oregano
sól i pieprz

Przygotowanie:
W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, solimy i gotujemy makaron. Ugotowany al dente makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą i ponownie odcedzamy. Przekładamy na półmisek i skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Oczyszczamy paprykę, usuwamy gniazda nasienne i wewnętrzne białe błonki, myjemy i kroimy w słupki. Na patelnię wlewamy pozostałą oliwę, dodajemy rozmaryn oraz obrany i lekko zgnieciony ząbek czosnku i lekko smażymy do zeszklenia. Dodajemy słupki papryki i smażymy przez 7-8 minut, mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyciągamy i wyrzucamy rozmaryn i czosnek. Makaron mieszamy z sosem, posypujemy szczyptą oregano i podajemy letni lub schłodzony.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mierzeja




Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 675
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz

PostWysłany: Pią 9:02, 06 Mar 2009    Temat postu:

my preferujemy tradycyjnie bez mixowania ale też jest niezłe. Podobno wygląda w tej wersji bardziej wytwornie.


MARCHEWKA Z GROSZKIEM

trudność: łatwe


Składniki
4 marchewki
pęczek drobnego szczypiorku
1 mała cebula pokrojona w kostkę
szklanka mrożonego groszku
1/3 kostki masła
kilka łyżek rosołu lub wody
sól, pieprz, cukier

Przygotowanie
Marchewki lekko obgotować w osolonej wodzie, pokroić w równe słupki trochę większe od zapałek. Podzielić na małe pęczki i każdy pęczek związać sznurkiem ze zblanszowanego szczypiorku. Cebulę dobrze zeszklić na maśle, dodać groszek, wymieszać. Po chwili dolać rosół lub wodę. Gotować, aż groszek zmięknie, ale nie za długo, bo straci żywy kolor. Jeżeli płyn z gotowania nie odparował, odlać go i zachować. Groszek zmiksować, jeżeli puree jest bardzo gęste rozrzedzić płynem z gotowania. Na rozgrzanym maśle zrumienić pęczki marchewki, posypać cukrem, by się lekko skarmelizowały na porcjach.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Mierzeja dnia Pią 9:03, 06 Mar 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mierzeja




Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 675
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz

PostWysłany: Pią 9:03, 06 Mar 2009    Temat postu:

NALEŚNIKI Z PRZYDROŻNEGO ZAJAZDU

ilość osób: 4
trudność: łatwe


Składniki
1 ½ szklanki mąki
1 szklanka razowej mąki pszennej
½ łyżki soli
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
kilka szczypt świeżo startej gałki muszkatołowej
2 jajka
1 kostka rozpuszczonego masła
2 szklanki mleka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
olej do smażenia


Przygotowanie
W czasie kiedy będziesz przygotowywał ciasto na placuszki rozgrzewaj patelnię o grubym dnie na średnim ogniu. Wymieszaj dokładnie oba rodzaje mąki, sól, cukier, proszek do pieczenia i gałkę muszkatołową w dużej misce. W oddzielnej misce roztrzep jajka, a następnie dodaj masło, mleko i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj. Przelej płynną mieszankę do suchej i zmień trzepaczkę na drewnianą łyżkę. Wymieszaj kilkoma zdecydowanymi ruchami. Nie mieszaj za długo, żeby nie wyrobić za bardzo mąki. Pozwól masie odpocząć przez kilka minut. W tym czasie mąka wchłonie mleko i ciasto zgęstnieje.
Smaż po kilka małych placuszków-naleśników, przed każdą porcją rozgrzej najpierw na patelni trochę oleju. Smaż aż spód będzie jasno brązowy, a na górze zaczną się pojawiać bąbelki. Przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez chwilę. Podawaj polane masłem i syropem klonowym.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mierzeja




Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 675
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz

PostWysłany: Pią 9:03, 06 Mar 2009    Temat postu:

PIECZONE PIECZARKI W SOSIE CHILI



Składniki:
20 dużych kapeluszy pieczarek
oliwa z oliwek do smarowania pieczarek
1 szalotka lub 1 niezbyt duża cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
sok z jednej cytryny
ok. 100 ml oliwy z oliwek (na sos)
1 łyżka natki pietruszki
sól
pieprz

Przygotowanie:
Pędzelkiem smarujemy obficie oliwą kapelusze pieczarek. Kładziemy je blaszkami do góry na gorącej patelni do grilowania i smarujemy stronę blaszkową oliwą (nie wlewamy oliwy na patelnię, ponieważ chcemy pieczarki podpiec, a nie usmażyć). Po ok. 30 sekundach odwracamy je na drugą stronę i jeszcze podpiekamy.
Możemy też upiec je w piekarniku: wlewamy na blachę trochę oliwy z oliwek, kładziemy pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy do 180°C na 10 minut.
Czosnek i szalotkę bardzo drobno siekamy. Papryczkę chili kroimy razem z nasionami (ilość chili zależy od tego, jak ostry sos chcemy zrobić) i wszystko razem mieszamy
z oliwą i sokiem z cytryny. Dodajemy natkę, sól i pieprz. Upieczone pieczarki zalewamy sosem. Możemy je podawać od razu lub na zimno - na drugi dzień są jeszcze smaczniejsze, bo lepiej się zamarynują.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mierzeja




Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 675
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz

PostWysłany: Pią 9:04, 06 Mar 2009    Temat postu:

PIECZONA DYNIA



Składniki
dynia
kmin rzymski
pieprz cayenne
sól i pieprz

Przygotowanie
Dynię obrać ze skórki, wyjąć nasiona i pokroić na kawałki. Ułożyć na blasze. Posypać kminem, pieprzem cayenne oraz solą i pieprzem. Polać obficie oliwą i wymieszać rękoma. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i piec około 30 minut.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mierzeja




Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 675
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz

PostWysłany: Pią 9:04, 06 Mar 2009    Temat postu:

PIKANTNE JARSKIE BURGERY

trudność: łatwe


Składniki
oliwa z oliwek
ząbki czosnku
cebula
czerwone chili
cukina
50g orzechów
250g soczewicy z puszki
250g białej fasoli z puszki
pasta curry
garść natki pietruszki
jajko
mąka
tarta bułka

Przygotowanie
Rozgrzewamy na patelni odrobinę oliwy, wrzucamy: parę zmiażdżonych ząbków czosnku, jedno posiekane czerwone chilli, dużo drobniutko pokrojonej cebuli, obraną i startą cukinię, 50 gramów posiekanych orzechów, po ćwierćkilowej puszce osączonej i rozgniecionej widelcem zielonej soczewicy i białej fasoli. Doprawiamy mieszankę kilkoma łyżeczkami pasty curry. Może być łagodna lub ostra – zależy od gustu. Dodajemy łyżkę czerwonego pesto, garść posiekanej zielonej pietruszki, a także 75 gramów okruchów pieczywa. Wszystko razem starannie mieszamy i odstawiamy. Gdy masa trochę przestygnie - dodajemy rozbełtane jajko i mieszamy. Oprószamy ręce mąką, formujemy placuszki, panierujemy w jajku i tartej bułce. Pieczemy na grillu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mierzeja




Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 675
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz

PostWysłany: Pią 9:05, 06 Mar 2009    Temat postu:

PLACEK Z ZIELONEGO GROSZKU

trudność: łatwe


Składniki
0,5 kg mrożonego zielonego groszku
3 łyżki masła
1 cebula pokrojona w kostkę
1/2 szklanki bulionu (dolać więcej, jeśli trzeba)
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
2 łyżki posiekanej świeżej mięty
300 g serka kremowego Twój Smak, Toska albo Filadelfia
4 łyżki świeżo tartego parmezanu
3 jaja
bułka tarta
sól, pieprz

Przygotowanie
W garnku rozpuścić masło, dodać cebulę i groszek, chwilę razem podsmażyć. Dodać bulion, gotować, aż groszek zmięknie, a płyn odparuje całkowicie. Część groszku odłożyć, resztę zmiksować razem z kremowym serkiem, żółtkami i parmezanem, dodać zioła, doprawić. Dodać pozostały w całości groszek. Ubić pianę z białek, wmieszać w masę serową. Formę do pieczenia śr.25 cm posmarować masłem i wysypać tartą bułką, wypełnić masą. Wstawić do gorącego (200 stopni C) piekarnika na ok. 30 minut.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mierzeja




Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 675
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz

PostWysłany: Pią 9:05, 06 Mar 2009    Temat postu:

POLENTA

ilość osób: 6
czas przygotowania: 30 minut
trudność: łatwe




Składniki
1 łyżka oleju roślinnego
1 cebula, posiekana
2 szklanki mleka
2 szklanki bulionu z kurczaka/ warzywnego
1 szklanka grubej mąki kukurydzianej
1 szklanka mrożonej kukurydzy
½ szklanki startego parmezanu
sól i pieprz

Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Postaw na średnim ogniu duży garnek i rozgrzej w nim olej. Dodaj cebulę i podsmaż ją, stale mieszając, aż zacznie nabierać koloru, czyli jakieś 5 minut. Dodaj mleko i bulion i doprowadź do wrzenia. Powoli wsyp mąkę kukurydzianą, cały czas mieszając trzepaczką, żeby nie zrobiły się grudki. Kiedy już wsypiesz całą zamień trzepaczkę na drewnianą łyżkę, bo już niedługo masa będzie zbyt gęsta, żeby ją móc używać trzepaczki. Zmniejsz ogień i gotuj, cały czas mieszając, przez jakieś 10 minut, aż masa bardzo zgęstnieje. Dodaj kukurydzę, ser, sól i pieprz. Zamieszaj i przelej do keksówki.

Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut. Następnie wyjmij i odstaw przed podaniem na 5 minut. Możesz też ostudzić polentę i trzymać ją w lodówce. Żeby podać, utnij plasterki i usmaż na grillu, lub patelni grillowej. Możesz też obtoczyć je w mące kukurydzianej i usmażyć na patelni.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mierzeja




Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 675
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz

PostWysłany: Pią 9:06, 06 Mar 2009    Temat postu:

PLACUSZKI KUKURYDZIANE

ilość osób: 4
trudność: łatwe


Składniki
3 kolby świeżej kukurydzy, ziarna oddzielone od rdzenia
3 jaja
3 łyżki mąki
3 łyżki mąki kukurydzianej
sól i pieprz
2 dymki, pokrojone na cienkie plasterki
1 szklanka startego cheddara
¼ szklanki oleju roślinnego

Przygotowanie
Wymieszać kukurydzę i jaja w dużej misce. Dodać mąkę kukurydzianą i zwykłą, sól i pieprz, dobrze wymieszać. Dodać cebulę i cheddar, zamieszać. Na średnim ogniu podgrzać olej na dużej patelni, nakładać masę łyżką i formować placuszki. Smażyć aż będą rumiane, przekręcić i smażyć z drugiej strony. Podawać z masłem klonowym.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mierzeja




Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 675
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz

PostWysłany: Pią 9:06, 06 Mar 2009    Temat postu:

PUREE ZIEMNIACZANE Z PIECA




Składniki:
0,5 kg ugotowanych, obranych ziemniaków
100g miękkiego masła
2 żółtka
2 jaja
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
masło do wysmarowania foremek, tarty parmezan lub bułka tarta do wysypania

Przygotowanie:
Zmiksować ziemniaki z masłem, jajami i przyprawami. Foremki wysmarować masłem i wysypać tartym parmezanem. Rozłożyć masę ziemniaczaną do foremek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok.30-40 minut, aż puree urośnie i się zrumieni. Podawać prosto z pieca.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Ferajny Strona Główna -> Inne :D Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 2 z 4

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin